Auto Moto

Top 5 letních SUV pneu 215/65 R16 podle ADAC

bmw-1216469_1280
Posted: 9.3.2017 (15:57)   /   by   /   comments (1)

Segment Sport Utility Vehicles je rok od roku populárnější i v České republice. Čechy na SUV přitahuje pocit bezpečnější jízdy a nesporné charisma některých modelů. Ale má-li být jízda v automobilu dané kategorie skutečně bezpečná, musí mít odpovídající obutí. Pokud si s výběrem pneumatik nevíte rady, řiďte se výsledky testu zahraničního autoklubu ADAC. Komisaři po delší době otestovali letní SUV pneumatiky 215/65 R16 a zaměřili se na ekonomické i prémiové modely. Jedna guma však absolutně pohořela při jízdě na mokré vozovce. O kterou šlo a jak dopadly celkové výsledky?

Komisaři z ADAC testovali především prémiové letní pneu pro SUV. A přestože byly ekonomické gumy zastoupeny pouze 2 značkami, v některých disciplínách obdržely lepší hodnocení než dražší a „papírově“ silnější pneumatiky.

Pneumatiky, které se umístily na prvním a druhém místě, nevykázaly žádné výrazné slabiny a získaly známku „dobrý“. Následujících jedenáct gum obdrželo hodnocení „uspokojivý“ a jedna pneu testem téměř neprošla. Nakonec získala známku „dostatečně“. Nejhorší známku „nedostatečně“ komisaři udělili plášti Yokohama Geolandar SUV.

GoodYear Efficientgrip SUV, zdroj: Pneumatiky.cz

Letní SUV pneumatiky GoodYear Efficientgrip, zdroj: Pneumatiky.cz

1. místo – Goodyear EfficientGrip SUV

Pneu Goodyear EfficientGrip SUV získala prvenství oprávněně. Alespoň podle komisařů z ADAC, kteří vyzdvihli krátkou brzdnou dráhu na suché i mokré vozovce. Za zmínku však stojí také pomalé opotřebení, handling na mokru a zvládání podélného aquaplaningu. Zároveň se jedná o nejbezpečnější pneumatiku v testu. Drobným negativem je vyšší valivý odpor.

2. místo – Cooper Zeon 4XS Sport

Cooper je americká značka a dobré umístění její pneu Cooper Zeon 4XS Sport nebylo velkým překvapením. Firma z Ohia se na pneu pro segment SUV a offroad specializuje a má s vývojem letité zkušenosti. Model Zeon 4XS Sport vyniká v brzdném výkonu na suchu a nabízí stabilní výkon na mokrém asfaltu i v zatáčkách. Jedinou nevýhodou této pneu s vyváženými jízdními vlastnostmi je rychlejší opotřebení.

3. – 5. místo

Na třetí příčce se umístily hned tři pneumatiky, a to Firestone Destination HP, Nokian Line SUV a Pirelli Scorpion Verde.

Pneu Firestone Destination HP má excelentní vlastnosti na suché vozovce a bravurně zvládá aquaplaning. Mimo to je ekonomická, což vyvažuje vyšší opotřebení.

Nokian Line SUV komisaře zaujal vyváženými výkony na suchu a zvládáním podélného aquaplaningu. Vadou na kráse evropského dezénu je vyšší spotřeba paliva. Všestranný profil je k mání za příjemnou cenu.

K přednostem pneu Pirelli Scorpion Verde patří vynikající ovladatelnost na suchém asfaltu a zvládání podélného aquaplaningu. Díky nízkému valivému odporu je spotřeba víc než přijatelná, avšak při jízdě na mokru má určité rezervy. Jinak by se zaručeně umístila na lepší příčce.

Na dalších místech se v tomto pořadí umístily pneu Semperit Comfort Life 2 SUV, Nokian Line, Uniroyal Rain Expert 3 SUV, General Grabber GT, Barum Bravuris 4×4, Hankook Dynapro HP2 RA33, Apollo Apterra H/P, BF Goodrích g-Grip SUV, Bridgestone Dueler H/P Sport, Michelin Latitude Tour HP a Yokohama Geolandar SUV.

Zdroj: Pneumatiky.cz

Kam dál?

Comments (1)

write a comment