Dům, byt a zahrada, Novinky, TOP články
Zvládnout etiketu, pokud jde o příbory, nemusí být vůbec snadné
![restaurant-691397_1280](http://pcnoviny.cz/content/uploads/2021/03/restaurant-691397_1280.jpg)
Myslíte si, že víte o etiketě stolování skutečně všechno? Někdy jde o věc velice sofistikovanou. A to na vás nikdo nemusí zkusit ani tak záludné příbory, jakými jsou třeba ty na raky či hlemýždě.
Není příbor jako příbor
Masový, dezertní, moučníkový, koktejlový – už teď asi zjišťujete, že některé informace k vám, co se týče stolování, přece jen ještě nedorazily. Poznali byste třeba příbor na raky, humra, hlemýždě či ústřice? Znáte speciální příbor na ovoce, nebo dokonce speciální na grapefruit? A do toho je tady obrovské množství jednoúčelových kousků, které by se vám mohly rovněž na stole záludně objevit. Třeba úchytka na kukuřici, kleště na chřest, nůž na kaviár, lžička na vejce, speciální kompotová lžička a další vychytávky.
Co vše potřebujeme vědět o příboru?
Když nevíme, na co který příbor je, napoví nám jeho uspořádání. Zleva doprava najdeme u talíře po levé straně vidličku na předkrm a vedle ní vidličku na hlavní chod. Na pravé straně talíře pak nůž na hlavní chod (otočen ostřím k talíři), polévkovou lžíci a nůž na předkrm. Nad talířem pak jsou moučníková vidlička a dezertní lžička. Vlevo u hlavního talíře se někdy nachází talířek na pečivo. Nůž na máslo bývá položen přímo na něm. Tyto informace vám pomohou rovněž správně prostřít stůl.
Naučte se též správně pokládat příbor
Startovní pozici příboru vedle talíře zná snad každý. Co s ním ale dál? Chcete říct „dojedeno“? Dejte nůž a vidličku svisle vedle sebe doprostřed talíře otočeny stejným směrem. Pozor, jestli si takto odložíte příbor, byť si chcete pouze odpočinout, jídlo vám nejspíš odnesou. Pokud tímto způsobem příbor položíte vodorovně, říkáte tím: „jídlo bylo výtečně“. Jestliže však na talíři vytvoříte „převrácené písmenko V“ a nůž s vidličkou do sebe zasunete, říkáte: „nechutnalo mi“. Avšak když tento příbor do sebe nezaklíníte a uložíte jej jako písmenko „V“, říkáte: „budu pokračovat v jídle“. Příborová abeceda umí informovat i o vaší připravenosti na další chod. Stačí z příboru na talíři udělat znak plus.
Říkáte si, že alespoň umíte správně držet příbor?
Tak to nemusí být tak zcela pravda. Prověřte si, jak držet správně nůž a vidličku. I to, jak správně jíst lžící. Možná budete překvapeni, co vše o jídle s příborem ještě nevíte. Podívejte se na článek se http://www.dokuchynky.cz/clanky/pribory-a-etiketa-jite-spravne/.
Kam dál?- CAD standardy – část 1.: Typy čar v CAD kreslení
- Vizuální identita: Klíčový faktor úspěšné prezentace vaší značky
- Venkovní vířivka nejen na jaro. Na co si dát pozor, aby sloužila celoročně a dlouhá léta?
- Řídíte Tatru, Zetor, Liaz nebo třeba Avii? Dávejte si pozor na náhradní díly
- Barevné kovy jsou nezbytnou součástí mnoha moderních vynálezů
- Plastové přepravky mají mnoho způsobů využití
- Váha je nejlepší pomocnicí téměř každého podnikatele. Proč byste neměli zapomínat na pravidelné vážení?
- Perské koberce si zaslouží pozornost. Hodí se do moderních domácností?
Comments (0)