Dům, byt a zahrada, Novinky, TOP články

Pojďme společně trávit čas se svými dětmi v přírodě a při sportu

swing-1188131_1920
Posted: 22.2.2018 (9:24)   /   by   /   comments (0)

Česká veřejnost je otylejší a otylejší. Mezi dětmi v Česku je dokonce 60 % obézních. Rodiče nabádají své potomky k větší aktivitě, pohybu, nevysedávání u elektronických lákadel a podobně. K čemu to ale je, když jim sami nejdou příkladem? Začínat se s pohybem venku musí již od útlého věku. Časté procházky s kočárkem po parku, výlety do lesa, na hory i koupání jsou přece tou nejhezčí zábavou, která byla blízká nám i našim prarodičům. Nezapomínejme na tyto základní potřeby a staňme se na chvíli dětmi spolu s nimi.

Pohybem na čerstvém vzduchu děti získají fyzické dovednosti

Společně trávený čas nemusí být pouze u televizních obrazovek… I když sledování zajímavého filmu v rodinném kruhu je také prima. Zapojte se do pořádání tábornických bojovek, spolupracujte s turistickými oddíly, které naše děti navštěvují. Oprašte staré kanady a vyrazte spolu na zimák třeba i s hokejkami. Uvidíte, že budete mít díky společným zážitkům a legraci k dětem blíž. Pohyb na čerstvém vzduchu je nejen prevencí před nemocemi, děti si získávají přirozené povědomí o pohybu, naučí se bezpečně padat, překonávat překážky, utvářejí si party nových kamarádů, a ještě si budují obranyschopnost organismu. Nemluvě o předcházení obezitě, která jde ruku v ruce s nedostatkem pohybu a nezdravým způsobem života. Vždyť i média hovoří jasně: Češi jsou nejtlustší v historii. Děti nevyjímaje. Zdroj: https://www.denik.cz/zdravi/cesi-jsou-nejtlustsi-v-historii-deti-nevyjimaje-20180206.html.

Zahrady, dvory i vnitrobloky ožijí díky hřištím pro děti

Hřiště a skluzavky pro zdravý pohyb jsou další možností rodičů, jak své potomky nenásilnou formou naučit pohybu na překážkách. Dají se vybudovat na vlastní zahradě, postavit na obecním pozemku, případně se o jejich výstavbu můžete zasloužit v rámci sdíleného prostoru ve městě či v předškolním i školním zařízení. Kvalitní zahradní domky dovedou suplovat bunkry pro úkryt dětí před deštěm a v nepříznivém počasí. V chatičkách lze spát a pro děti je taková schovka vítaným útočištěm před zraky dospělých. Ruku na srdce, kdo z nás neměl svá dětská tajemství, která byla určena pouze vrstevníkům… Umožněte dětem pobyt venku i díky postavené chatce na zahradě nebo společném pozemku, dvoře či vnitrobloku. Budete je mít na dohled a děti zas ocení možnost pobývat ve vlastním bunkru.

Kam dál?

Comments (0)

write a comment